Project: Economic aspects of Nanotechnology (research lab training)

LecturerPaolo Lugli, Markus Becherer [ML]
Allocation to curriculumSee TUMonline
Offered inWintersemester 2016/17
Semester weekly hours4
RegistrationSee “Course criteria & registration”

Scheduled dates

• 18.10.2016 08:45-09:30 N1812, Studentenarb. m. DV, Please attend the Kick-Off Meeting, as participation is ultimately important for the course. *
  • 25.10.2016 08:45-09:30 N1812, Studentenarb. m. DV, Unfortunately, due to tight schedules, we had to skip the Kick-off to this new date. Please attend the Kick-Off Meeting, as participation is ultimately important for the course.
* Canceled

Objective (expected results of study and acquired competences)

Nach der Teilnahme an den Modulveranstaltungen ist der Studierende in der Lage, wichtige Anwendungen, Perspektiven und Chancen im Bereich der Nanotechnologie zu verstehen.

Content

Grundlagen der Nanotechnologie. Patentanmeldungen, Forschungs- und Entwlickungsaktivitäten im Bereich der Nanotechnologie: Internationaler Vergleich. Überblick über wichtige Anwendungsfelder der Nanotechnologie. Anwendungen der Nanotechnologie in ausgewählten Industriebranchen: Automobilindustrie, Luft- und Raumfahrt, Bauwesen, Textilindustrie, Energiewirtschaft, Chemie, Informations- und Kommunikationstechnik, Medizin. Chancen und Risiken der Nanotechnologie. Nanotechnologie in Deutschland.

Previous knowledge expected

Grundlagen der Elektrotechnik,
Elektrotechnik

Folgende Module sollten vor der Teilnahme bereits erfolgreich absolviert sein:
- Introduction to Nanotechnology
- Introduction to Nanoelectronics

Literature

Folgende Literatur wird empfohlen:
- H. Paschen et al., Nanotechnologie Springer-Verlag, 2004.
- J. Schulte (ed.), „Nanotechnology: Global Startegies, Industry trends and Applications,“ Wiley, 2005.

Online information